Eau de…. hvaforno?

Det er utfordrene å navigere seg gjennom parfymeverdenen, blant alle merker, kolleksjoner, lukter, flasker og “pour homme’s”.

Og for mange hjelper det ikke at duftene også er sortert i “underkategorier” som “Eau de Toilette”, “Aftershave”, “Parfum” og lignende. For hva betyr egentlig dette?
Fortvil ikke, vi har svaret!

adventure tove

En liten ting som kan være kjekt å få med seg før du begynner å lese er at jo sterkere konsentrat av essensielle oljer, jo sterke er duften, som betyr at den vil vare lengre og du behøver ikke å bruke så mye.

 Matte

Perfume

På toppen av skalaen finner vi “Perfume”, også kjent som “Parfum”, “Perfume extract” og “Pure perfume”. Den inneholder 15–40% konsentrat av essensielle oljer og kan vare mellom 6-8 timer.

Eau de Parfum (EDP)

Denne tittelen har de fleste hørt om, og det er fordi veldig mange merker lanserer nye kolleksjoner i både Eau de Parfum og Eau De Toilette (We’ll get to it…) EDP har en konsentrasjon på mellom 10 og 20% og varer i snitt 3-5 timer. Anbefales å spraye på klær og hår.

Espirit de Parfum

Midt i mellom EDP og Parfum, på styrke og holdbarhet, finner vi Espirit de Parfum.
Et sjeldent syn i butikkene, muligens fordi det viste seg at folk klarte å velge enten eller. Men greit å vite hva det er. Det finnes noen merker som bruker tittelen “Eau de Parfum Intense” som vil ligge rundt her på styrke, men det er ikke en offisiell kategori.

Eau de Toilette

(Går ofte under navnet “toalettvann” i mail fra våre kunder.)
En lettere og friskere versjon enn EDP, med rundt 10% konsentrerte oljer. (Kjekt å merke seg at noen merker liker å passe på at deres EDP og EDT fra samme kolleksjon lukter forskjellig. Men ja… Dem om det) Sprayes rett på huden og varer normalt 2-4 timer.

Parfum de Toilette

Ikke bare beviset på at duftindustrien mangler kreativitet på navn, også en mellomting mellom EDT og EDP.

Eau de Cologne

Beveger vi oss videre nedover skalaen finner vi “Eau de Cologne” eller bare “Cologne”. En vanlig feil her at man tror dette er kun for menn, men nei, dette er for begge kjønn. Den ligger normalt på mellom 3-8%, og varer 1-3 timer.

Aftershave

Er for de som barberer ansiktet. De er nemlig ikke bare til for å lukte godt, de inneholder alkohol og naturlige ingredienser for å redusere hudirritasjon og kan faktisk hindre betennelse i noen kutt. I snitt innholder en aftershave 1-3% konsentrat av oljer. Holdbarheten ligger på rundt 2 timer.

Eau Fraiche

Direkte oversatt til “friskt vann”. Ligger på omtrent 3% konsentrerte oljer og varer ikke mer enn en times tid. På den positive siden er de ofte veldig billige!

Så, Eau de informert?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *